Deurne palet van de peel     

Op maandag 6 maart 2017 stond onderstaand artikel in het Eindhovens Dagblad:

download

    

Laura Vlasbom gaat diep op de tekst in bij 'Sing-in' in Deurne

DEURNE - Moeilijk is het niet, maar wel ontzettend leuk, vertelt Gerrie Kivits (53) uit Asten over de 'sing-in' in Cultuurcentrum Deurne. Samen met haar Somerense zus Jeanne Koolen (59) neemt ze deze zondag deel aan het zangfestijn dat georganiseerd is door Zangvereniging Animato uit de Zeilberg. Koolen: „Het is zo relaxed om te zingen. Je hoeft nergens anders aan te denken."

Die kans krijgen de dames ook niet, want het programma zit - op enkele pauzes na - bomvol. Alle 58 deelnemers, afkomstig van koren uit de omg eving en Animato zelf, studeren vandaag vijf liedjes in. Aan het eind van de middag volgt er een concert voor vrienden en familie, dus helemaal vrijblijvend is het niet.

Karin Bloemen
Onder leiding van Laura Vlasblom, bekend van de meidengroep Frizzle Sizzle, repeteren de zangliefhebbers Engelstalige en Nederlandstalige nummers. Volgens Kivits legt Vlasblom veel nadruk op de liedtekst. „We gaan dieper in op de tekst dan vorig jaar met Karin Bloemen. Dat is om het duidelijk over te laten komen op het publiek. We hebben een hele geconcentreerde groep, dus dat gaat zeker goed komen."

Die oplettendheid is merkbaar tijdens de repetitie van het lied 'Alles heeft een ritme', dat Frizzle Sizzle in 1986 zong tijdens het Eurovisiesongfestival. Een van de deelnemers ontdekt een foutje in de tekst. "Er staat: 'Is het nou ook zo'n kleinigheid'. Moet dat niet zijn: 'Wie zeurt nou om zo'n kleinigheid'?" Vlasblom, lachend: „Je hebt helemaal gelijk. Wie heeft die tekst uitgetypt?"

Volgend jaar weer
Vlasblom zingt voor om de hoogte aan te geven. Noten lezen is niet nodig. Dat kan Koolen ook niet, maar ze heeft wel van jongs af aan ervaring. „Vroeger thuis zongen alle zeven gezinsleden. Dan ging de radio of tv aan, tafel aan de kant om te kunnen dansen, en zongen we top 40-nummers. Dat is met de paplepel ingegoten." Beide zussen genieten van deze dag en weten nu al dat ze volgend jaar weer meedoen.

Waarschijnlijk haalt Animato dan weer een ander zangfenomeen naar Deurne voor een workshop. De dames verheugen zich er al op. Maar nu eerst het refrein van 'You've got a friend' oefenen in canon. Muzikaal leidster Vlasblom knikt tevreden. „Jullie zijn de nachtegaaltjes van Deurne."